Hoofdletters in persoonsnamen leiden soms tot vragen. Bijvoorbeeld bij achternamen met de of van. De volgende spellingregels geven uitsluitsel.
Persoonsnamen komen veel voor in (zakelijke) correspondentie. Zo bevat de aanhef van een brief of een e-mail vaak een achternaam. Natuurlijk wil je bij de ontvanger een professionele indruk achterlaten. Daarom is het slim om rekening te houden met de spellingregels voor hoofdletters in persoonsnamen.
Wanneer schrijf je hoofdletters?
Een persoonsnaam kan bestaan uit voorletters, een voornaam en een achternaam. Lees wanneer je hoofdletters schrijft:
Voorletters
Voorletters schrijf je altijd met een hoofdletter.
Voorbeeld:
A.C. de Vries
Voornaam
Een voornaam krijgt ook altijd een hoofdletter. Bij een dubbele voornaam is het gebruikelijk dat beide voornamen hoofdletters krijgen.
Voorbeeld:
Frank
Marie-Louise
Achternaam
Een achternaam oftewel familienaam schrijf je in de regel met een hoofdletter. Dat gebeurt in elk geval bij een achternaam die uit één woord bestaat.
Een uitzondering vormen achternamen met een lidwoord (bijvoorbeeld de) of een voorzetsel (van). Deze achternamen schrijf je in Nederland en Vlaanderen vaak verschillend. In Nederland schrijf je deze achternamen zonder een hoofdletter als er voorletters, een voornaam of een andere achternaam voor staan. In Vlaanderen krijgen deze achternamen een hoofdletter als dit zo in het geboorteregister staat; meestal is dat het geval.
Voorbeeld (Nederland):
Anna van Dijk
Geachte mevrouw Maas-van Dijk
Geachte mevrouw Van Dijk
Voorbeeld (Vlaanderen):
Anna Van Dijck
Geachte mevrouw Maes-Van Dijck
Geachte mevrouw Van Dijck
Afbeelding gebruikt onder licentie van Shutterstock.com